O nama

 

 

 

 

 

 

Ženski hor Centra za kulturu Sopot je osnovan početkom 2017. godine, na inicijativu Jovane Dunić, etnomuzikologa, pod čijim je vođstvom hor održao mnoštvo izuzetno zapaženih nastupa po Srbiji.   

Osnovna ideja pri osnivanju hora je bila želja da se doprinese kulturnom životu Sopota i da se prilikom različitih manifestacija, koje se odvijaju u ovom mestu i njegovoj okolini, kulturni program obogati i kompozicijama koje će izvoditi hor. 

U julu 2018. godine na čelo hora dolazi mr Nada Vuković Đokić, dirigent i vokalni pedagog, koja horu daje ime “Neume”. Njenim dolaskom se horu otvaraju mogućnosti za gostovanja po svetu. Stigli su pozivi iz Rusije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Španije.

Početkom 2019, uz podršku mr Nade Vuković Đokić i članica hora, dirigent postaje Tatjana Ristić, Diplomirani muzicki pedagog i Član hora Nacionalne Opere, Narodnog pozorišta u Beogradu.

Na repertoaru hora se nalazi preko 50 dela svetske i domaće muzičke literature, svih žanrova. 

Tokom 2019. godine, pod dirigentskom palicom Tatjane Ristić, hor je nastupio nebrojeno puta na domaćim kulturnim manifestacijama, televizijskim emisijama, proširio repertoar, unapredio tehniku i uvećao broj članova. 

Članice hora, njih 17, čine devojčice, devojke i žene različitih profesija i interesovanja. Neke od njih su još uvek učenice, a neke su čak i ponosne bake. Među njima ima profesora, psihologa, dizajnera, preduzetnika, programera,  umetnica, vaspitača… 

Sve su uspešne u svojoj profesiji. Spaja ih zajednička ljubav prema muzici i želja da stvore jedinstveni zvuk, u kom će uživati poštovaoci horskog pevanja širom sveta. 

 

* Neume (grč. neuma – znak) su srednjevekovni  znaci za beleženje muzičke melodije. Sastojale su se od kuka, zareza, crtica i njihovih kombinacija, a zamenile su antički grčki način beleženja nota slovima.