Dirigent

 

Tatjana Ristić, rođena je Beogradu 07.02. 1979.god

Diplomirala je 2007. godine na Fakuletetu muzičkih umetnosti u Beogradu, na odseku za Opštu muzičku pedagogiju.

Već dugi niz godina je stalna članica hora Nacionalne opere Narodnog pozorišta u Beogradu, gde je izmedju ostalog imala i nekoliko solo uloga u operskim predstavama.

Kao stalnom članu hora Nacionalne Opere, poznat joj je kompletan repertoar operskih predstava, koje izvodi sa velikim zadovoljstvom.

Još u ranom detinjstvu je dobijala potvrde muzičkog talenta; u osnovnoj školi bila je solista školskog hora, kao i hora u muzičkoj školi „Stanković“,  gde je na odseku solo pevanja započela svoje muzičko obrazovanje u klasi profesorke Tatjane Bajalice.

Već u drugom razredu niže muzičke škole na odseku solo pevanja, uz podršku profesorke solfedja Dubravke Banic i s obzirom na to da je postizala sjajne rezultate na nastavi solfedja, hospituje na prvoj godini srednje škole Teoretskog odseka, a zatim od druge godine srednje muzičke škole, nastavlja Teoretski odsek kao redovan učenik u klasi profesorke Dušanke Vukosavljevic.

Uporedo sa Teoretskom odsekom, nastavila je odsek solo pevanja u klasi profesorke Olge Milošević, istaknute solistkinje Opere Narodnog pozorista u Beogradu kao i poznatih Nacionalnih operskih teatara.

Nakon završetka niže muzičke škole, upisala je i srednju muzičku školu, takodje u klasi profesorke Olge Milošević, a nastavila u klasi profesorke Ljiljane Antonijević.

Posle završene srednje muzicke škole ponovo  je  usavršavala tehniku pevanja kroz rad sa profesorkom Olgom Miloševic, kojoj je beskrajno zahvalna za fantastičnu tehniku pevanja.

Bila je član hora „Krsmanac“ u periodu od 1996. do 1997. godine, a zatim član Prvog beogradskog pevačkog društva od 1998. do 2003. gde je stekla veliko iskustvo u horskom pevanju, učestvujući i na brojnim festivalima.

1998- usavršava svoje obrazovanje kod profesorke solfedja Ivane Hrpke.

1999- upisuje Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu, odsek Opšte muzičke pedagogije u klasi profesorke Vesne Krsić Sekulić. Na taj način zaokružila svoje muzičko obrazovanje.

Kako je kroz njeno obrazovanje postojala ljubav prema operskoj muzici i želja da se ona što vise priblizi učenicima u nastavi, diplomirala je na temu “Opera u nastavi Muzičke kulture u osnovnoj školi” iz predmeta Metodika opšteg muzičkog obrazovanja.

2000- položila audiciju za hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. Nakon stečene diplome na Fakultetu muzičkih umetnosti, nastavlja i dalje rad u Operi Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera je njena velika ljubav i najdraži žanr muzike, ali su je odmah po zavrsetku akademije putevi vodili da svoje muzičke sposobnosti pokaže i na drugi način, kroz pedagoški rad.

Sa svojim učenicima ostvaruje sjajne rezultate, polaganjem završnih ispita sa najvišim ocenama, dok na takmičenjima iz klavira osvajaju brojne nagrade.

Najveća potvrda njenog rada su zadovoljna lica učenika I roditelja.

Nakon preseljenja u Sopot, nastavlja sa pedagoškim radom, posebno sa predškolskom decom koje priprema za nastavu u muzičkoj školi.

Član Ženskog hora „Neume“ pri Centru za kulturu Sopot postaje osnivanjem hora 2017. godine, na inicijativu Jovane Dunić, etnomuzikologa i prvog dirigenta hora, a nastavlja i tokom 2018. godine pod dirigentskom palicom Mr. Nade Vuković Đokić, od koje dobija poziv da bude njen asistent.

Krajem 2018. godine, Tatjana dobija poziv Centra za kulturu Sopot i postaje dirigent hora „Neume“ uz podršku Mr. Nade Vuković Đokić i članica hora.

Udata je i majka dvoje dece.

Srećna je kada su svi oko nje srećni i uživa u druženju sa voljenim osobama.

Ima mnogo različitih interesovanja, a najviše voli da se u slobodno vreme brine o cveću, kuva ili čita.

Voli iskrene i tople ljude. Misli da bi ceo svet bio mnogo veselije mesto kada bi se ljudi češće smejali i radili na tome da žive poštujući sebe i druge.

Čvrsto veruje u svoje snove i to da za sve postoji vreme i mesto.

Porodica joj je najveća podrška i njena najveća radost.

Misao koja ju je uvek vodila kroz rad sa ljudima : “Nema lepseg zadatka nego sto je: omoguciti nekom razvitak, pomoci coveku u njegovoj teznji za usponom..” – Ivo Andric…